Een schaamlip correctie heeft als doel om de onderlinge verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen te verbeteren. Wanneer de binnenste schaamlippen ver uitsteken, dan kan dit aanzienlijke ongemakken en zelfs pijnlijke situaties opleveren. Vrouwen kunnen er last van hebben met het uitvoeren van de meest gewone zaken. Bij een schaamlip correctie wordt er een stukje huid weggenomen, waardoor de binnenste schaamlippen minder uitsteken.

De klachten wegnemen

Wanneer de binnenste schaamlippen, ook wel de labia minora genoemd, te groot zijn in verhouding tot de buitenste schaamlippen, dan kunnen hier diverse klachten uit voortkomen. De binnenste schaamlippen zijn aanzienlijk gevoeliger. Een broek die bij het kruis strak zit kan al voor behoorlijke pijnklachten zorgen. Daarnaast worden er ook pijnlijke of hinderlijke klachten ervaren tijdens het sporten, het doen van het huishouden, het dagelijkse werk en bij het vrijen. Een schaamlip correctie is een relatief kleine ingreep die deze klachten definitief weg kan nemen.

Wat staat er te gebeuren?

Een schaamlip correctie is een kleine ingreep die gemiddeld een uur in beslag neemt. Meer dan een dagbehandeling is dan ook niet noodzakelijk. Vooraf aan de ingreep wordt besproken hoeveel huid er zal worden verwijderd. Het daadwerkelijk verwijderen van deze huid gebeurt onder plaatselijke verdoving. De wond wordt vervolgens netjes gedicht. Deze ingrepen worden in onze kliniek voortdurend door een vrouwelijke plastisch chirurg tot uitvoering gebracht. Na de ingreep kunt u last hebben van wat bloedverlies. Daarnaast zijn de schaamlippen pijnlijk en zichtbaar gezwollen. Het is normaal dat de zwelling en beursheid nog toeneemt op de eerste dag na de ingreep. U kunt pijnstillers slikken en koude kompressen gebruiken om de pijn te verzachten. In de meeste gevallen bent u na 1 tot 2 weken voldoende herstelt om uw dagelijkse activiteiten weer pijnloos uit te voeren.

Na de herstelperiode

Wanneer u volledig hersteld bent van de schaamlip correctie, dan is het resultaat goed zichtbaar. In principe vallen de binnenste schaamlippen na de ingreep binnen de buitenste schaamlippen. Vaak is het zo dat de binnenste schaamlippen wel een onregelmatig uiterlijk houden, echter, dit is niet meer dan natuurlijk. De littekens zijn enkel zichtbaar wanneer de benen worden gespreid. Na de herstelperiode zal het gevoel in de binnenste schaamlippen hetzelfde zijn als voor de ingreep. Het komt zelden voor dat er een lichte extra gevoeligheid rond de littekens blijft bestaan. Het zal een hele opluchting zijn wanneer u na de schaamlip correctie verlost bent van de klachten waar u eerder mee moest leven. U kunt uw dagelijks leven gewoon weer oppakken, maar dan zonder rekening te houden met klachten.

Een consult

Een schaamlip correctie is niet zomaar een stap die u neemt. Het is belangrijk het goed te overwegen, zodat u volledig achter uw keuze staat. Uiteraard staat onze plastisch chirurg voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden, om uw verwachtingen te bespreken en u te informeren over de mogelijkheden. Na dit consult bent u tot niets verplicht. Wilt u een consult aanvragen? U kunt hiervoor het formulier rechtsboven gebruiken. U kunt hierbij aangeven dat het om een schaamlip correctie gaat. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.