Een schaamlip correctie heeft als doel om de onderlinge verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen te verbeteren. Wanneer de binnenste schaamlippen ver uitsteken, dan kan dit aanzienlijke ongemakken en zelfs pijnlijke situaties opleveren. Vrouwen kunnen er last van hebben tijdens het sporten, vrijen en bij zwaar lichamelijk arbeid. Bij een schaamlip correctie wordt er een stukje huid weggenomen, waardoor de binnenste of buitenste schaamlippen minder uitsteken.

De klachten wegnemen

Wanneer de binnenste schaamlippen (ook wel de labia minora genoemd) te groot zijn in verhouding tot de buitenste schaamlippen, dan kunnen hier diverse klachten uit voortkomen. De binnenste schaamlippen zijn aanzienlijk gevoeliger. Een broek die bij het kruis strak zit kan al voor behoorlijke pijnklachten zorgen. Daarnaast worden er ook pijnlijke of hinderlijke klachten ervaren tijdens het sporten, zwaar lichamelijk werk en bij het vrijen. Sommige vrouwen vinden het ook heel ontsierend. Een schaamlip correctie is een relatief kleine ingreep die deze ongemakken definitief weg kan nemen. Naast het verkleinen van de binnenste schaamlippen kunnen ook de buitenste schaamlippen worden verkleind of is een correctie van de clitoriskap en/of de perineumhuid mogelijk.

Wat staat er te gebeuren?

Een schaamlip correctie is een kleine ingreep die gemiddeld een uur in beslag neemt. Meer dan een dagbehandeling is dan ook niet noodzakelijk. Vooraf aan de ingreep wordt besproken hoeveel huid er zal worden verwijderd. Het daadwerkelijk verwijderen van deze huid gebeurt onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. De overtollige huid wordt verwijderd, waarna de wond vervolgens wordt gedicht. Deze ingrepen worden in onze kliniek voortdurend door een vrouwelijke plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog tot uitvoering gebracht.

Na de ingreep kunt u last hebben van wat bloedverlies. Daarnaast zijn de schaamlippen pijnlijk en zichtbaar gezwollen. U kunt pijnstillers slikken en de eerste 2-3 dagen om elk uur tenminste 10 minuten koelen om de pijn te verzachten en zwelling tegen te gaan. Ook is het aanbevolen om overdag zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. In de meeste gevallen bent u na 1-2 weken van de meeste klachten af. Sporten, zwaar lichamelijk arbeid en vrijen zijn de eerste 6 weken na de behandeling niet mogelijk. Het eindresultaat is veelal 3-6 maanden na de schaamlipcorrectie zichtbaar.

Na de herstelperiode

Wanneer u volledig hersteld bent van de schaamlip correctie, dan is het resultaat na 3-6 maanden goed zichtbaar. De littekens bij een verkleining van de binnenste schaamlippen zijn enkel zichtbaar wanneer de benen worden gespreid. Wanneer de buitenste schaamlippen zijn verkleind dan valt het litteken in de overgang tussen de grote en de kleine schaamlippen. Na de herstelperiode zal het gevoel in de schaamlippen hetzelfde zijn als voor de ingreep. Het komt zelden voor dat er een lichte gevoeligheid rond de littekens blijft bestaan. Het zal een hele opluchting zijn wanneer u na de schaamlip correctie verlost bent van de klachten.

Een consult

Een schaamlip correctie is niet zomaar een stap die u neemt. Het is belangrijk het goed te overwegen, zodat u volledig achter uw keuze staat. Uiteraard staat onze plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden, om uw verwachtingen te bespreken en u te informeren over de mogelijkheden. Na dit consult bent u tot niets verplicht. Wilt u een consult aanvragen? U kunt hiervoor het webformulier gebruiken. U kunt hierbij aangeven dat het om een schaamlip correctie gaat. Voor een prijsoverzicht zie kosten schaamlipcorrectie.

Er zijn nog geen ervaringen gedeeld voor deze behandeling.