Afstaande oren worden op minder eerbiedige wijze ook wel aangeduid als flaporen. Wij spreken van een flapoor als de rand van het oor meer dan ca. 2,5 centimeter van het hoofd afstaat. Bij circa 1 op de 20 mensen is dit het geval.

Individuele benadering van elke cliënt

Een flapoor wordt vaak gezien als een schoonheidsfout. Medisch gezien is er gelukkig niets aan de hand. Flaporen hebben geen invloed op het gehoor en verschillen ook niet in hun werking wanneer zij worden vergeleken met de meer naar wens gevormde oren. Toch zijn veel mensen niet gelukkig met de uitstaande oren en zouden dit graag anders zien. De mate waarin het flapoor stoort verschilt van mens tot mens. In sommige gevallen worden deze oren enkel beschouwd als onesthetisch. Bij anderen leiden ze tot onzekerheid. Geregeld komt het voor dat mensen als kind met hun uitstaande oren zijn gepest en ook in het volwassen leven geven flaporen soms sociale of psychische problemen.
Elk oor is anders en onze medisch specialisten benaderen elke nieuwe cliënt individueel. De behandeling van het flapoor gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving en een uur na de behandeling kunt u alweer naar huis. Tijdens de behandeling maakt onze plastisch chirurg aan de achterzijde van de oorschelp een klein sneetje. Via deze incisie is de chirurg in staat om het kraakbeen in de oorschelp in de gewenste stand te zetten. Soms is er sprake van overtollig kraakbeen of een teveel aan huid. Ook dit wordt dan direct verwijderd.

Nazorg na de ingreep

De behandeling van uitstaande oren neemt niet veel tijd in beslag. Gemiddeld genomen duurt de ingreep zo’n anderhalf uur. Dankzij de lokale verdoving doet het rechtzetten van de oren geen pijn. Na de behandeling worden de oren afgedekt met een drukverband. Het flapoor dat is rechtgezet wordt met dit drukverband in de juiste stand gehouden. Bovendien krijgt zwelling na de ingreep door het drukverband nauwelijks kans. Kort na de behandeling zal de plaatselijke verdoving verdwijnen. Voor pijnklachten die op dat moment kunnen optreden krijgt u pijnstilling voorgeschreven. De pijnklachten nemen hierna over het algemeen snel af. Het drukverband draagt u gedurende 2 dagen, hierna draagt u nog een week lang dag en nacht de haarband. Daarna heeft u nog 5 weken alleen s’nachts de haarband om. Wij adviseren om de eerste dagen ook zoveel mogelijk rust te houden. Zware inspanning, sportbeoefening en voorover buigen dienen enkele weken te worden vermeden. Zulke activiteiten vormen een risico voor het pas gecorrigeerde oor. Ook bij het slapen dient de eerste weken het hoofd hoger te liggen dan uw romp. Na de tweede week komt u op controle en wordt de heling van de wond aan het voormalige flapoor wordt beoordeeld. Enkele weken later is de behandeling definitief afgerond en kunt u vol zelfvertrouwen genieten van de nieuwe stand van uw oren.

Een oorcorrectie (otoplastie) is mogelijk geschikt voor iedereen die zich door de uitstaande stand van de oren geremd voelt. De ingreep aan het flapoor is relatief eenvoudig en de behandeling duurt niet lang. Wilt u graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op voor een oriënterende afspraak met onze plastisch chirurg. Voor een prijsoverzicht zie oorcorrectie prijs.