Kliniek Veldhoven


Oorcorrectie


Met een oorcorrectie verhelpen we afstaande oren. Na de operatie liggen de oren dichter tegen het hoofd. Het gaat om een relatief eenvoudige ingreep met blijvend resultaat.

Oorcorrectie biedt uitkomst

Afstaande oren komt bij ongeveer 1 op de 20 mensen voor. Functioneel gezien hebben afstaande oren geen enkel nadeel. Ze werken even goed als een ‘normale’ oren. Omdat het in het algemeen gezien wordt als een schoonheidsfout, willen de veel mensen met afstaande oren vaak toch liever oren die dichter tegen het hoofd aan liggen. Een oorcorrectie biedt dan uitkomst.

Problemen door afstaande oren

Afstaande oren zijn erg goed zichtbaar. Bij kinderen zijn ‘flaporen’ een makkelijk mikpunt van pesterijen en een bron van onzekerheid. Volwassenen hebben in verschillende mate last van afstaande oren. Dat gaat van ‘jammer dat ik ze altijd moet verstoppen’ tot sociale, psychische of relationele problemen.

De oorcorrectie behandeling (otoplastiek)

Bij een otoplastiek – vaak oorcorrectie of flapoorcorrectie genoemd – worden de oorschelpen één voor één rechtgezet. Via een sneetje aan de achterkant van de oorschelp brengt de plastisch chirurg het kraakbeen in de gewenste vorm. Het rechtzetten van flaporen duurt ongeveer anderhalf uur. U krijgt een drukverband om het hoofd zodat de oren kunnen helen. Een uur na de ingreep kunt u al naar huis.

Oorcorrectie

De plastisch chirurg maakt een kleine incisie aan de achterkant van de oorschelp tussen de oorschelp en uw hoofd.

Oorcorrectie

De plastisch chirurg plaats het kraakbeen in de gewenste stand en verwijdert eventueel overtollig kraakbeen en/of huid.

Na de behandeling

De eerste dagen na de behandeling is het belangrijk zo veel mogelijk te rusten. Vermijd zware lichamelijke inspanning en vooroverbuigen in het bijzonder. Het drukverband draagt u gedurende 2 dagen hierna draagt u een week lang dag en nacht de haarband. Daarna nog 5 weken alleen s’nachts de haarband. Na 2 weken komt u komt u op controle. Het is verstandig gedurende drie tot vier weken niet te sporten. De oorschelpen kunnen enkele weken gezwollen en gevoelig zijn.

Risico’s en bijwerkingen

Net als elke chirurgische ingreep is er bij een ooroperatie een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding of een infectie. De meeste pijn ervaren mensen direct na de behandeling; hiervoor krijgt u pijnstilling voorgeschreven. Er is een zeer kleine kans dat de gevoeligheid bij aanraking van de oren of de zwelling achter het oor langer aanhoudt.

Op jonge leeftijd is het kraakbeen nog flexibel en biedt het weinig weerstand. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen stugger worden. Tijdens de herstelperiode kan het zijn dat er te veel spanning op de hechtdraden komt te staan waardoor het oor teruggaat naar zijn oorspronkelijke stand.

Laat u informeren

Interesse in oorcorrectie? U bent van harte welkom voor een persoonlijk consult. Hierin kunt u de behandeling bespreken met een plastisch chirurg. Dit informatieve gesprek bieden we geheel vrijblijvend aan: u zit dus nergens aan vast. U vraagt een consult aan met het formulier rechtsboven. Voor een prijsoverzicht zie oorcorrectie prijs.

Oorcorrectie

FAQ Oorcorrectie

Moet ik onder algehele narcose bij een oorcorrectie?

Algehele anesthesie is niet nodig bij de ingreep. Het kan volstaan met een lokale anesthesie.

Algehele anesthesie is niet nodig bij de ingreep. Het kan volstaan met een lokale anesthesie.

Kunnen er complicaties optreden? En, zo ja, welke?

Zoals bij iedere chirurgische ingreep kunnen er ook bij een oorcorrectie complicaties optreden. Hieronder beschrijven we enkele van de meest voorkomende complicaties:

Ontsteking van de wond
Na de ingreep kan de huid van de oorschelp gaan ontsteken. Vaak is dit echter het gevolg van een slechte hygiëne. Het is derhalve ook van groot belang om na de ingreep het oor goed schoon te houden. In het ernstigste geval kan het kraakbeen van het oor gaan ontsteken, wat kan leiden tot misvormingen. Deze complicatie is echter uiterst zeldzaam.

Nabloedingen
Na een oorcorrectie kan het voorkomen dat er bloedingen optreden, vaak als gevolg van een gesprongen bloedvat. De bloeding stopt vaak spontaan. Is dit echter niet het geval, dan zult u een afspraak moeten maken zodat we het gesprongen bloedvat dicht kunnen schroeien.

Last van de hechtingen
Een andere mogelijke complicatie is dat u last kunt krijgen van de hechtingen. Een hechting kan gaan zweren of mogelijk door de huid steken. U dient dan een afspraak te maken zodat de hechting kan worden verwijderd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hechting dan opnieuw te zetten.

Terug naar oorspronkelijke stand
Op jonge leeftijd is het kraakbeen nog flexibel en biedt het weinig weerstand. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen stugger worden. Tijdens de herstelperiode kan het zijn dat er te veel spanning op de hechtdraden komt te staan waardoor het oor teruggaat naar zijn oorspronkelijke stand.

Zoals bij iedere chirurgische ingreep kunnen er ook bij een oorcorrectie complicaties optreden. Hieronder beschrijven we enkele van de meest voorkomende complicaties: Ontsteking van de wond Na de ingreep kan de huid van de oorschelp gaan ontsteken. Vaak is dit echter het gevolg van een slechte hygiëne. Het is derhalve ook van groot belang om na de ingreep het oor goed schoon te houden. In het ernstigste geval kan het kraakbeen van het oor gaan ontsteken, wat kan leiden tot misvormingen. Deze complicatie is echter uiterst zeldzaam. Nabloedingen Na een oorcorrectie kan het voorkomen dat er bloedingen optreden, vaak als gevolg van een gesprongen bloedvat. De bloeding stopt vaak spontaan. Is dit echter niet het geval, dan zult u een afspraak moeten maken zodat we het gesprongen bloedvat dicht kunnen schroeien. Last van de hechtingen Een andere mogelijke complicatie is dat u last kunt krijgen van de hechtingen. Een hechting kan gaan zweren of mogelijk door de huid steken. U dient dan een afspraak te maken zodat de hechting kan worden verwijderd. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de hechting dan opnieuw te zetten. Terug naar oorspronkelijke stand Op jonge leeftijd is het kraakbeen nog flexibel en biedt het weinig weerstand. Naarmate u ouder wordt zal het kraakbeen stugger worden. Tijdens de herstelperiode kan het zijn dat er te veel spanning op de hechtdraden komt te staan waardoor het oor teruggaat naar zijn oorspronkelijke stand.

Heb ik veel last na de ingreep?

Doorgaans is de pijn die u na de ingreep heeft redelijk te dragen. U krijgt voor de eerste dagen pijnstillers voorgeschreven, maar na maximaal twee dagen heeft u deze pijnstillers vaak niet meer nodig. Mocht u toch last houden, dan kan de medicatie eventueel worden verlengd.

Doorgaans is de pijn die u na de ingreep heeft redelijk te dragen. U krijgt voor de eerste dagen pijnstillers voorgeschreven, maar na maximaal twee dagen heeft u deze pijnstillers vaak niet meer nodig. Mocht u toch last houden, dan kan de medicatie eventueel worden verlengd.

Zijn er nog dingen waar ik rekening mee moet houden?

Het is verstandig om na de ingreep geen strakke bovenkleding te dragen die u over het hoofd uit moet trekken. U krijgt namelijk een strak en dik verband om het hoofd en het is dan niet verstandig om dit te belasten met kleding die over het hoofd uitgetrokken dient te worden.

Het is verstandig om na de ingreep geen strakke bovenkleding te dragen die u over het hoofd uit moet trekken. U krijgt namelijk een strak en dik verband om het hoofd en het is dan niet verstandig om dit te belasten met kleding die over het hoofd uitgetrokken dient te worden.

 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Laagdrempelig en toegankelijk
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
 • "Ik ben zo ontzettend blij met mijn 'nieuwe oren'"
  23 september, 2014 Geschreven door: Ineke

  De behandeling is voor mij 100% meegevallen! Als ik dit geweten had, dan had ik het veel eerder laten doen. Ik ben zo ontzettend blij met mijn 'nieuwe oren', ze zien er echt fantastisch mooi uit en heb nu eindelijk mijn haren lekker kort, iets wat al jaren een grote wens voor mij was. iedereen mag nu mijn oren zien! Ik ben er hartstikke trots op! Heel erg bedankt voor dit prachtige resultaat!! Mede dankzij jullie zal ik op 24 september een stralende bruid zijn!! [rev_slider alias="review-oor-ineke"]

 • "Zelden heb ik zulke lieve en betrokken mensen meegemaakt"
  23 september, 2014 Geschreven door: Anoniem

  Zelden heb ik zulke lieve, geinteresseerde en bertrokken mensen meegemaakt. Zelfs toen ik zo dom was om na de ingreep het operatiehemd over mijn hoofd uit te trekken (ik had net een “tulband” omgekregen om mijn oren te beschermen) werd dat even vrolijk weer opnieuw gedaan. Geen blik van afkeuring, verontwaardiging en/of verwondering, laat staan verwijt. Ik was en ben nog steeds oder de indruk van de werkwijze, benadering aandacht en zorgvuldigheid van deze menzen. Ik heb hier meer zorgvuldigheid en betrokkenheid ervaren, dan in menig (niet commercieel??)ziekenhuis. Ik heb wel enige ervaringen met andere commerciele klinieken (oog- en tand-/kaak-/implantaten) waar de commercie en het winstbejag vanaf droop, bij Kliniek Veldhoven werd ik met alle respect en zorgvuldigheid behandeld. Ook de nabehandeling werd erg zorgvuldig gedaan en ook toen weer van alle mederwerkers inclusief de behandelend arts alle aandacht en zorgvuldigheid. Chapeau mensen, jullie zijn een voorbeeld voor velen.

Bekijk alle ervaringen

Hoe heeft u de behandeling ervaren?

Flaporen

Al kunt u fantastisch horen, toch kunt u last hebben van uw oren. Dit is het geval wanneer u flaporen heeft. Veel mensen vinden dat geen mooi gezicht en willen er daarom iets aan doen. Via een flapoorcorrectie kunnen uw […]

Meer informatie

Oorlelcorrectie

De behandeling van een oorlelcorrectie kan bestaan uit het inkorten van een oorlel of de correctie van uitgescheurde oorlellen. Het corrigeren van oorlellen gebeurt onder lokale verdoving.

Meer informatie
 • Klantenbeoordeling
  9.4
 • Plastisch chirurg is lid van de NVPC
 • Consult zonder verdere verplichtingen
 • Werkt volgens de laatste technieken
 • Plastisch chirurg gespecialiseerd in oorchirurgie
 • Hoge kwaliteit van zorg
 • Laagdrempelig en toegankelijk
Keurmerk
 • Hoge clienttevredenheid
 • Lage prijzen door reclame tot het minimum te beperken
 • Laagdrempelig en toegankelijk
 • Er is voor iedereen evenveel tijd en aandacht
Keurmerk

Klik hier voor de prijzen van de behandeling