Een PRP behandeling of platelet rich plasma is voor veel mensen een relatief onbekende methode, die toepassingen vindt bij diverse ingrepen als haartransplantaties of facelifts. Een behandeling met PRP houdt in dat de plastisch chirurg het herstellend vermogen van uw bloed aanwendt voor huid- en haarverbetering.

Kliniek Veldhoven heeft de PRP behandeling met name gebruikt voor het stimuleren van de haargroei. Bij verschillende proefpersonen is de behandeling uitgevoerd met het uitblijven van het door de kliniek gewenste resultaat. De PRP behandeling zou het eindresultaat na bijvoorbeeld een haartransplantatie positief beïnvloeden. Tevens zou de behandeling ook na een reguliere facelift het herstel versnellen. Kliniek Veldhoven tracht door innovatie de beste resultaten na te streven en concludeert dat de PRP behandeling geen meerwaarde biedt voor huid- en haarverbetering. De behandeling wordt daarom niet in de kliniek aangeboden.

Hoe werkt een PRP behandeling?

Om de behandeling te kunnen verrichten neemt de verpleegkundige een geringe hoeveelheid bloed bij u af. Door dit te centrifugeren worden het bloedplasma met een hoge concentratie bloedplaatjes en witte bloedcellen gefilterd. Nadat de rode bloedcomponenten zijn verwijderd vindt nogmaals een centrifuge plaats, waarna witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes overblijven. Dit residu vormt het eigenlijke platelet rich plasma, ofwel plasma dat rijk is aan bloedplaatjes die groeifactoren en bioactieve eiwitten bevatten. Bij een PRP behandeling voor het haar wordt dit plasma in de behaarde hoofdhuid geïnjecteerd om de haargroei te stimuleren. PRP kan ook geïnjecteerd worden in combinatie met een FUE haartransplantatie. Hierdoor kan een dikkere en betere haarkwaliteit worden bereikt en kunnen er  minder bloedingen, zwellingen, blauwe plekken en zou de cliënt minder pijn ervaren. Tevens is er een betere kleefkracht en hechting van de grafts. Helaas heeft Kliniek Veldhoven deze voordelen niet kunnen vastleggen bij de proefpersonen.

PRP in combinatie met een facelift

Behalve voor de groei van het haar wordt de methode ook toegepast in combinatie met een facelift. Het bloedplasma met groeifactoren en bioactieve eiwitten spelen een belangrijke rol bij wondgenezing. De PRP behandeling zou het herstel van de weefsels na een facelift versnellen.