Haartransplantatie - Kliniek Veldhoven

Herstel na haartransplantatie

Voor een voorspoedig herstel na een haartransplantatie en een zo optimaal mogelijk resultaat, dient u onderstaande adviezen in acht te nemen. Onderaan de pagina leest u wanneer de haren na de behandeling zijn volgroeid.

Eerst nog even dit. Wat is het donor- en het ontvangstgebied?

Het donor- en het ontvangstgebied dienen na de behandeling op een geheel andere wijze te worden verzorgd. U herkent het donorgebied als het gedeelte waar de grafts (haarzakjes) tijdens de FUE haartransplantatie weggehaald zijn. Het ontvangstgebied is het behandelde deel waar de kaalheid optrad.

Donor en ontvangstgebied

12 Adviezen - Herstel na haartransplantatie

Jeuk na haartransplantatie

De eerste 10 dagen na een haartransplantatie zijn het meest cruciaal voor het eindresultaat. In deze periode helen de wonden; krab de wondjes dus niet open! Door krabben kunnen bacteriën in de wond komen en op hun beurt weer voor ontstekingen zorgen. Helende wonden jeuken en dit is een indicatie dat de hoofdhuid aan het genezen is.

Haar wassen na haartransplantatie

We raden u aan om met grote zorgvuldigheid uw hoofdhuid te wassen.
Na een haartransplantatie duurt het ongeveer 2 dagen voordat de getransplanteerde haren vast in de hoofdhuid zitten. Gebruik zowel voor het wassen van het donorgebied als het ontvangstgebied de eerste 10 dagen de shampoo die u van de kliniek heeft meegekregen.

1e dag na uw operatie

Op de 1e dag na uw operatie mag u enkel het donorgebied wassen. In het donorgebied zijn de grafts eruit gehaald en daar weekt u de korstjes en de bloedstolsels los. Niet alle korstjes zullen direct verdwijnen, geef dit de tijd, het zal vanzelf loslaten. Zorg ervoor dat het ontvangstgebied droog blijft!

2e en 3e dag

De 2e en 3e dag wast u tweemaal daags het ontvangstgebied. Voor het wassen heeft u nodig: de door de kliniek aan u meegegeven shampoo, een washandje en een zachte handdoek. Door het ontvangstgebied te weken met een vochtig washandje en shampoo verdwijnen de korstjes en bloedstolsels langzaamaan. Laat de korstjes en bloedstolsels er vanzelf afvallen, krab er in geen geval aan!

Het wassen van het ontvangstgebied doet u als volgt:
1. Dep voorzichtig een kleine hoeveelheid shampoo op het ontvangstgebied. U mag niet wrijven!
2. Leg daarna een schoon washandje op het ontvangstgebied;
3. Ga vervolgens onder een zachte, lauwwarme douchestraal staan gedurende 1 minuut;
4. Haal hierna voorzichtig het washandje van uw hoofd;
5. Dep de haren met een schone handdoek zachtjes na. Wederom niet wrijven!
6. Het donorgebied mag u wassen zoals u dit op dag 1 heeft gedaan.

washandje haartransplantatie
In bovenstaande afbeelding bevindt het ontvangstgebied zich aan de voorzijde van het hoofd. 

4e t/m 6e dag

De 4e t/m 6e dag wast u tweemaal daags het gehele hoofd. Voor het wassen heeft u nodig: de door de kliniek aan u meegegeven shampoo en een zachte handdoek. U hoeft hierbij nu géén washandje meer te gebruiken.

Het wassen van het gehele hoofd doet u als volgt:
1. Masseer de shampoo lichtjes in op het hoofd middels ‘aaiende’ bewegingen;
2. Spoel het met een zachte, lauwwarme douchestraal na;
3. Dep uw hoofd na met een schone, zachte handdoek.

Last van korstvorming?
Het is mogelijk dat u last heeft van korstvorming, vanaf de 6e dag is het raadzaam om gedurende 10 minuten de korsten onder de douchestraal te weken.

Het wassen van het gehele hoofd bij korstvorming doet u als volgt:
1. Week de korsten gedurende 10 minuten onder een zachte, lauwwarme douchestraal;
2. Was vervolgens het hoofd met shampoo;
3. Spoel het met een zachte, lauwwarme douchestraal;
4. Dep uw hoofd met een schone, zachte handdoek.

7e t/m 9e dag

De 7e t/m 9e dag wast u tweemaal daags het gehele hoofd. Voor het wassen heeft u nodig: de door de kliniek aan u meegegeven shampoo en een zachte handdoek.

Het wassen van het gehele hoofd doet u als volgt:
1. Masseer de shampoo zachtjes in op het hoofd, zoals u gewend bent van vóór de behandeling;
2. Spoel het goed met een lauwwarme douchestraal na;
3. Droog het hoofd met een schone, zachte handdoek.

 

Vanaf dag 10

Vanaf dag 10 kunt u uw haar weer wassen zoals u dat gewend bent met uw eigen shampoo.

Slapen na haartransplantatie

Gebruik de 1e en 2e dag na de operatie een extra kussen in de rug en het nekkussentje van de kliniek tijdens het slapen. Het is raadzaam om er bij het slapen gaan ervoor te zorgen dat het hoofd hoger ligt, zo kan de zwelling wat wegzakken. Niet geheel onbelangrijk, het beperkt ook de kans op het uitvallen van de transplantaten. De transplantaten zijn in dit stadium nog niet vergroeid met het weefsel. Verder kunt u een kussen tegen uw linker- en rechterzijde leggen, zodat u stabiel ligt en minder snel zal draaien in uw slaap. U hoeft vanaf de 3e dag na de behandeling niet meer met het nekkussentje en de extra kussens in de rug te slapen; u kunt uw gebruikelijke houding aannemen.

Vanaf dag 3 na de operatie kunt u de wondgenezing bevorderen door eenmaal daags het donorgebied in te smeren met Bepanthen zalf, bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat de zalf goed kan intrekken. Vanaf de 7e dag mag u eenmaal daags het ontvangstgebied insren met deze zalf. De Bepanthen zalf is zonder recept te verkrijgen bij een drogist en apotheek.

Slapen na haartransplantatie

Gebruik de 1e en 2e dag na de operatie een extra kussen in de rug en het nekkussentje van de kliniek tijdens het slapen. Het is raadzaam om er bij het slapen gaan ervoor te zorgen dat het hoofd hoger ligt, zo kan de zwelling wat wegzakken. Niet geheel onbelangrijk, het beperkt ook de kans op het uitvallen van de transplantaten. De transplantaten zijn in dit stadium nog niet vergroeid met het weefsel. Verder kunt u een kussen tegen uw linker- en rechterzijde leggen, zodat u stabiel ligt en minder snel zal draaien in uw slaap. U hoeft vanaf de 3e dag na de behandeling niet meer met het nekkussentje en de extra kussens in de rug te slapen; u kunt uw gebruikelijke houding aannemen.

Vanaf dag 3 na de operatie kunt u de wondgenezing bevorderen door eenmaal daags het donorgebied in te smeren met Bepanthen zalf, bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat de zalf goed kan intrekken. Vanaf de 7e dag mag u eenmaal daags het ontvangstgebied insmeren met deze zalf. De  Bepanthen zalf is zonder recept te verkrijgen bij een drogist en apotheek.

Vermijd zonlicht en zonnebank!

Ga de eerste 4 weken niet in direct zonlicht of onder de zonnebank. Indien u veel buiten bent, kunt u het beste een zonnebrandcrème gebruiken met factor 50 of na 1e week een hoofddeksel te dragen.

Haarstyling

De eerste 14 dagen raden wij het gebruik van gel of haarspray af. Deze producten hebben een uitdrogende werking op de hoofdhuid. Verder mag u mag de eerste 6 weken uw haren niet verven. Na 2 weken mag u weer naar de kapper en kan ook de tondeuse gebruikt worden.

Rook niet en drink geen alcohol

U mag de 1e week na de behandeling niet roken, geen alcohol drinken en/of drugs gebruiken. Roken, alcohol en drugs zijn niet goed voor de genezing én dit kan het resultaat negatief beïnvloeden.

Wees voorzichtig bij het aan- en uitkleden!

De 1e en 2e dag na uw behandeling dient u uiterst voorzichtig te zijn en het ontvangstgebied niet aan te raken, bijvoorbeeld tijdens het aan- en uitkleden. U kunt het beste kleding dragen met een voorsluiting zodat u geen kleding over het hoofd trekt.

Sporten na haartransplantatie

U mag gedurende 1 week niet sporten en/of lichamelijke inspanningen verrichten (ook seksuele activiteiten vallen hieronder). Dit in verband met een verhoogde hartslag en transpiratie. Het transpireren maakt de huid vochtig en dit maakt de hoofdhuid kwetsbaar, waardoor er bacteriën kunnen ontstaan en de kans op infecties wordt verhoogd. Intensieve (contactsporten en zware fysieke) activiteiten kunt u na 2 weken hervatten. Maak de eerste 2 weken geen gebruik van de sauna of het chloorwater/zwembad.

Hygiëne

Vermijd contact met stof en vuil zoveel mogelijk en raak de hoofdhuid enkel aan met schoongewassen handen om infecties te voorkomen. Zeer zelden kunnen er meerdere haarzakjes ontsteken in het ontvangstgebied die er uitzien als puistjes. Dit kan behandeld worden met een plaatselijk antibioticum. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met de kliniek, zodat wij u verder kunnen helpen.

Tijdlijn haargroei

Na een haartransplantatie behoeft de haargroei veel geduld. Er verstrijken vele maanden voor het eindresultaat zichtbaar is, maar in die tussentijd is er zeker al groei waarneembaar. Bij sommige mensen groeit het haar wat langzamer of sneller dan we hieronder beschrijven. Beschouw deze tijdlijn als een indicatie:

Haartransplantatie na 2 weken

Na 1 – 3 weken vallen de getransplanteerde haren geleidelijk uit. Let op; wanneer een haar uitvalt, blijft het haarzakje achter in uw hoofdhuid! Haaruitval na de operatie is een heel natuurlijk proces, de haren zijn na een haartransplantatie in ‘shock’ geraakt. Deze klap die de haren te verduren hebben gehad noemen we shockloss. Ieder haar op het lichaam heeft een eigen haargroeicyclus. Zo zijn sommige haren aan het groeien, andere maken zich los van de wortel, weer andere zijn reeds aan het uitvallen. Tijdens de shockloss-fase valt het getransplanteerde haar uit en blijft het haarzakje ongeveer 3 maanden zonder haar; de uitvalfase. Na die tijd groeit er nieuw haar voor in de plaats. Elke maand groeit uw haar ongeveer 1 cm.

 

Herstel na haartransplantatie

Hoelang is het zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan?

De wondkorstjes en eventuele roodkleuring van de hoofdhuid kan tot ca. 10 dagen na de behandeling aanhouden. De zwelling aan het voorhoofd zal eerder verdwijnen, na ongeveer 8 dagen. Afhankelijk van het individuele genezingsproces, het soort werk of een wel/niet representatieve functie maakt de beslissing voor iedereen anders om de dagelijks werkzaamheden te hervatten. Doorgaans gaan de meeste cliënten na maximaal 2 weken weer werken.

Haartransplantatie na 1 maand

Na 1 maand zal het lijken of er geen behandeling is uitgevoerd. De nieuw getransplanteerde haren zijn uitgevallen en de roodheid is verdwenen. De roodheid is vergelijkbaar met het verschijnen van een milde tot matige zonnebrand. Deze roodheid kan bij mensen met een gevoelige huid circa 4-6 weken aanhouden.

Haartransplantatie na 2 maanden

Het wachten voor het groeien van de nieuwe haren in de 3e maand begint nu.

Haartransplantatie na 4 maanden

De echte haargroei kan in de 3e maand na de operatie op gang komen. In 3 tot 5 maanden kunnen de haren eerst nog vlassig van structuur, soms krullend, erg dun, kort en kleurloos zijn.

Haartransplantatie na 6 – 8 maanden

Geleidelijk aan worden de haartjes iets langer, dikker, krijgen meer kleur en kunnen nog vlassig zijn.

Definitief resultaat na 14 maanden

Naarmate het haar groeit in de periode van 9 tot 12 maanden worden de haren dikker en begint het de natuurlijke donorhaar na te bootsen. Het duurt ongeveer 12 tot 14 maanden om de volledige esthetische groei en lengte van het getransplanteerde haar waar te nemen.